Trage Wegen
Dilbeek

Trage wegen?

Wat? Waarom verdwijnen ze? Komen ze weer?..

Activiteiten

Mee wandelen...
Eerstvolgende wandeling. Fotoreportage vorige wandeling.

Actief meewerken...
Eerstvolgende vergadering.

Beter of slechter

Hete hangijzers.
Beter dan voorheen.

Print en ga op stap

Wandelingen langs Dilbeekse trage wegen: gedetailleerde beschrijvingen én kaarten.

Links en elders.

Trage wegen in andere gemeenten en op andere sites.

Inventaris

Alle Dilbeekse trage wegen in beeld, op kaart en beschreven.

Contact:

info@tragewegendilbeek.be

Webmaster, inventaris trage wegen, wandelingen:
Hugo Marissens.
Tel. 02 466 28 89

Voorzitter:
Piet de Coninck van Noyen
Tel. 02 569 38 23

Laatste wijzigingen aan de site.

Wij maken dankbaar gebruik van
 
en van Gmaps Pedometer




Snelle weg naar de openingspagina van Trage Wegen Dilbeek.

 

Breedbeeldfotoreportage
Wandeling Trage Wegen Dilbeek - 6 februari 2011.


Wivinakapel (Groot-Bijgaarden) - Sint-Ulriks-Kapelle en Oosthoek (Sint-Martens-Bodegem).

Onder een grijze hemel, maar zacht en droog, langs o.a. 6 voetwegen die enkele jaren geleden niet of héél moeilijk toegankelijk waren, en nu in behoorlijke staat verkeren. Wat niet betekent dat er geen modder was. Een winterse wandelaar heeft stevige schoenen aan, die vuil mogen worden....


Voetweg SUK17 aan de noordrand van de Vallenbos. Na snoei- en maaiwerk door de gemeente / Pro Natura en wat extra hulp van Trage Wegen Dilbeek op de Dag van de Trage Weg in oktober 2010 inmiddels over de hele lengte behoorlijk toegankelijk.

Plannetje van deze wandeling groter zien? Via deze link op www.afstandmeten.nl
In de tekst onder de foto's wordt regelmatig verwezen naar de reeds afgelegde kilometers - kilometeraanduiding terug te vinden op de kaart.
Links naar de voetwegen (vb. SUK17): gedetailleerde inventaris van alle Dilbeekse voetwegen!)


Na 1km: Kruispunt van voetweg SUK17 met Valenbossstraat/SUK18A.


Van de Lindenberg afdalen langs de SUK18B naar de SUK06A. Op de achtergrond brouwerij Girardin.

Het meest drassige stuk van de SUK18B.


2 km: Het meest vreemde onderdeel van deze wandeling:de SUK22D: loopt eerst tussen bosje en tuin, dan achter een tuin, vervolgens door 2 tuinen, met draadhekken aan begin en einde van de doortocht door de laatste tuin. Dit is wel degelijk een publiek toegankelijke voetweg!


De SUK22 liep oorspronkelijk rechtlijnig van de brouwerij Girardin naar de kerk van Sint-Ulriks-Kapelle en vandaar verder tot de Vliet - grens met Ternat. MEt verschillende verleggingen is deze rechlijnigheid verloren gegaan. Hier stappen we op het gedeelte SUK22C tussen Tenbroekstraat en Zavelstraat, een stuk over grasveld, schuin over een akker, door bosje en tussen weiden.

3 km: Van de Brusselstraat via de SUK29B naar de SUK37. Achter de omheining het park van kasteelrusthuis De Verlosser.

De SUK37 mondt uit op de Krekelendries naast 6 bejaardenwoningen. De laatste 20 meter is als 3m brede oprit in tegels aangelegd. Niet te zien dat daar een voetweg op uitmondt.

3,5 km: Nog een moeilijk zichtbare voetweg: de SUK23A van het Eksterveld aan de rijke verzameling tuinkabouters asfaltje rechtdoor, wordt grasweg, dan smal pad, en bocht van 90° naar rechts... mondt uit op de 1 meter lager gelegen Brusselstraat. Van op de Brusselstraat erg onopvallend, tenzij je het wééét.


4.1 km. Waar de geasfalteerde Vliet naar rechts buigt, loopt officiëel de SUK22A nog 100m door, maar in de praktijk omgeploegd, tot aan de grens met Ternat en kruispunt met de SUK12 - waarvan ook slechts een paar honderd meter ok is, rest is ingepalmd door velden.

5,1 km: Voetweg SMB17 loopt op de grens met de gemeente Ternat. Dan stappen we even over Ternats grondgebied naar de SMB21A.

Deze modderweg naar een boerderij laten we figuurlijk links, in realiteit rechts liggen.

Tussen weideafsluitingen langs SMB21A naar de Molenstraat.

6 km: SMB21B tussen Oosthoekstraat en Potaardestraat. Sinds 2008 is het paadje langs de betonnen afsluiting, aansluitend op deze veldweg, terug goed toegankelijk.



6,3km : Dit stuk van de SMB21B was tot 2008 met een draadhekken afgesloten en aansluitend de SUK35A overwoekerd en omgeploegd. Sinds in 2008 het hekken verdween en de voetweg een onderhoudbeurtt kreeg, is dit weer een geliefd traject voor wandelaars en mountainbikers.

Een stukje van de SUK35A loopt over een veld, maar gebruikers genoeg om na het ploegen en eggen weer een spoor te trekken.

Kruispunt van de SUK35A met de SUK10.



7,6 km: de SUK23C was gedurende 5 jaar afgesloten door een aangelande, die er bovendien een greppel in graafde. Een verzoek tot afschaffing van deze voetweg - die overigens gemeentelijk eigendom is - lokte in voorjaar 2010 veel protest uit.
Verzoek werd niet ingewilligd, in oktober 2010 werd de greppel gedicht en is de voetweg weer in orde - zij het gedeeltelijk drassig bij vochtig weer.

Nog voetweg SUK23C.

Sluikstort langs de SUK17, nabij kruispunt met de Tenbroekstraat. Dat is hier duidelijk niet achtergelaten door wandelaars of mountainbikers!

8,7 km: kruispunt van de SUK18A met het pad door de Vallenbos. Nog het kronkelende pad door het bos terug naar de Wivinakapel.

Plannetje van deze wandeling groter zien? Via deze link op www.afstandmeten.nl
In de tekst onder de foto's wordt regelmatig verwezen naar de reeds afgelegde kilometers - kilometeraanduiding terug te vinden op de kaart.

fotoreportage vorige wandeling